Situation Sthlm oktober 2009

 

Stockholm sparar på de hemlösa

Uppdrag till Enheten för hemlösa: Spara pengar. Det är som en spottloska i ansiktet, tycker socialsekreterarna. Det behöver inte bli sådan dramatik, anser chefen för Socialtjänstförvaltningen. Och Socialborgarrådet håller med. Men han snackar skit anser Socialtjänstnämndens vice ordförande. Och så har vi Anja Jonasson som får hjälp via Enheten för hemlösa. Hon undrar hur fan det här ska gå till?

Anja Jonasson bodde i ett tält i Årsta när hon kom i kontakt med stadens uppsökare. Hon var skriven i Kramfors och man ansåg att det var där hon skulle söka socialhjälp. 50 mil bort.

- När de såg hur jag mådde fick jag pengar genom enheten, säger hon. De är lite mer flexibla. Där blir man bemött med mer respekt, som en människa. Ger man kritik så lyssnar de på vad man säger, de slänger inte ut en eller sätter sig på en.

Men med en socialtjänstförvaltning som går minus med cirka 15 miljoner kronor i år och där Enheten för hemlösa pekas ut som den stora boven måste man spara för att komma i balans - en miljon kronor i månaden. 300 000 kronor sparas nu genom att minska på bevakningen runt kvarteret Grimman vid Mariatorget. Senare i höst ska det läggas fram fler sparförslag.

- Man spottar oss i ansiktet, säger Ann-Marie Strömberg, socionom och facklig företrädare för socialarbetarna på Enheten för hemlösa. Vi har kämpat och försökt hålla budget. Nu sparar man ännu mer. Det finns gränser och den gränsen är passerad.

Gillis Hammar, Socialtjänstförvaltningens nya chef, tycker inte att det behöver bli dramatik trots att det var han som startade det genom att beordra enheten att på några dagar ta fram sparförslag.

Och Socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) säger att det inte finns akuta sparkrav från politiskt håll.

- Skitsnack. Han får det att låta som om allt rullar på, säger Karin Rågsjö (v) vice ordförande i Socialtjänst och arbetsmarknadsnämnden.

Men frid och fröjd tycker Ulf Kristersson inte att det är, för han kan inte låta en verksamhet gå minus år ut och år in. Men det är han som sätter budget och ger riktlinjer för hemlöshetsarbetet.

- Budget går inte ihop med vårt uppdrag. Politikerna måste göra ett val; antingen mer pengar eller får de ändra riktlinjerna. Jag tycker ju det första, säger Ann-Marie Strömberg.

Men några nya pengar kan Socialborgarrådet inte lova.

- De fick 13 miljoner extra i år. Det finns inget område som inte tycker att de ska ha mer. Det finns alltid en ekonomisk begränsning, säger Ulf Kristersson som också medger att han inte är helt säker på om de lägger resurserna rätt.

Karin Rågsjö är säker på sin sak – pengarna fördelas fel och pengar finns.

- Det har skurits mycket i Socialtjänsten som fick 30 miljoner mindre i budget i år, säger hon. Man kan inte spara i dessa tider. Jag tycker inte man ska ta av något annat område, istället bör man behålla eller höja skatten, inte sänka den.

Anja Jonasson anser att det går att spara genom att snabbare få ut folk i lägenheter. Hon tar sig själv som exempel. När hon bodde på lågtröskelboendet Triaden kostade hennes boende 20 000 kronor i månaden för staden. Nu när hon bor i en försökslägenhet blir det istället några tusen.

- Vi kämpar för fler lägenheter så vi kan flytta folk från dyra till billiga ställen, säger Claudette Skilving, chef för Enheten för hemlösa.

I dag bor 50-60 personer på dyra institutioner i väntan på att få en försökslägenhet. Men det går trögt.

Anledningen till årets underskott är att kostnaderna för vård, boenden och försörjningsstöd ökat dramatiskt. Och nya klienter strömmar till hela tiden.

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

- Ja, vi hade kunnat göra mer, säger Ann-Marie Strömberg.


Text: Maria Hagström

 

Tillbaka