Personporträtt

Med Situation Sthlm-säljaren Henrik på Söder

August 30, 2024 · Maria Hagström

Foto: Anneli Hildonen

I varje nummer av Situation Sthlm, som säljs av människor som lever i hemlöshet, gör jag en intervju med en av tidningens säljare under vinjetten ”Min plats”. De tar med mig och en fotograf till en plats i Stockholm som betyder något för dem.

Senast följde vi med Henrik Landvik till Swedenborgsgatan på Södermalm, där han går flera varv om dagen och säljer tidningar. Han berättar bland annat:

”Den här gatan har nån slags utstrålning. Det finns ett folkliv, men folk går lite lugnare här. På Götgatsbacken eller Slussen är det en helt annan värld. Folk är väldigt ”på väg”. Här är det lätt att få kontakt med människor här. Jag tycker att det är kul att jobba. De bästa säljtillfällena är när jag kan prata lite mer med folk. Jag har ingen annan koppling hit egentligen. Under stora delar av mitt liv bodde jag inte i Stockholm. Jag var en svår tonåring som var med i gäng, söp och slogs, vandaliserade och gjorde inbrott. När jag var 15 år satte min pappa mig i en skola i Schweiz. Jag har senare arbetat, fått barn och levt i Schweiz i totalt 28 år. Men sen, när missbruket blev värre, åkte jag till Stockholm för att avgifta mig. Jag fastnade ganska fort i beroendet igen. Det är en process. I dag hämtar medicin här borta vid ”Maria”, det är en krycka. Men nåt inom mig vill få känna hur det är att vara helt opåverkad av nånting.”

Intervjun publicerades i Situation Sthlms sommarnummer.

Foto: Anneli Hildonen