Publicerad på www.situationsthlm.se 2008-06-23

 Klicka här för att komma till nätartikeln.

 

Sollentuna kommun vräkte hemlösa


I uppemot femton år har de flyttat runt med sina husvagnar. Några månader här och några månader där. En grupp hemlösa människor. De senaste månaderna har gruppen växt och cirka tjugo personer har bosatt sig i ett övergivet industriområde i Väsby i Sollentuna. Onsdagen den 18 juni blev de bortkörda av kommunen.

– Det känns för jävligt, säger Kenta som flyttat runt med husvagnen sedan 1992. Inte ens på en soptipp får man vara. Nu blir det väl att dra till nästa skogsdunge.

De har testat att placera sina hem vid Rösjön. Där blev de vräkta. Sedan blev det Helenelund. Vräkta. Om vi ska räkna upp alla plaster dessförinnan bli det tjatigt.

– Man blir alltid bortkörd var man än står, säger Kristian som Situation Sthlm träffar på bussen på väg till Väsby.

Han är stressad. Om en halvtimme kommer polisen och kronofogden och Kristian har många prylar att packa ihop. Sedan 1993 har han bott i husvagn. Han har hund, vilket gör att han inte kommer in på något boende.

– De säger att det finns en tak över huvudet-garanti, men det gör det inte. Inte om man har hund, säger han.

Husvagnar står uppradade i backen på väg upp mot boplatsen. En del har redan hunnit dra därifrån. De som är kvar har bråttom. Punkterade däck ska bytas och antenner tas ner. Rädslan finns att inte hinna få med sig allt och därmed få sina grejer skrotade. Mitt på gården finns rabatter med blommor och blomkrukor. Pia har ordnat dem för att få lite trevligt.

– Varsågod och ta blommor. De ska ändå bort, säger hon.

Till deras lättnad får de besked av kronofogden att de får en vecka på sig att hämta sina tillhörigheter innan de skrotas.

Uppdraget om vräkningen kommer från kommunalrådet Lennart Gabrielsson (fp). Det är fjärde eller möjligen femte gången kommunen kör bort dem från en plats.

– Vi kan inte acceptera att de vilt ställer upp sina husvagnar eller att de kör bil när de är drogpåverkade och saknar körkort, säger Lennart Gabrielsson.

Socialtjänstförvaltningens uppsökarenhet i Stockholms stad har följt gruppen från ställe till ställe under tre års tid.

– Avhysningen är definitivt inte lösningen, säger socialsekreteraren Pertti Koistinen på uppsökarenheten. Det råder inte bot på hemlösheten.

Han tycker att det behövs samarbete över de geografiska gränserna, mellan kommuner och stadsdelar för att hitta en gemensam lösning.

Enligt Maria Bergström (fp), ordförande för Sollentunas socialnämnd, har Sollentuna huvudansvaret att hjälpa de här människorna, eftersom de har sin huvudsakliga dygnsvistelse i kommunen.

– De har rätt att få stöd och hjälp hos oss. Men vi kan inte tvinga på dem stöd. De måste vilja bli utredda så vi kan se vilka behov som finns. En del vill inte ha med socialtjänsten att göra.

Kenta, Pia och Kristian har nu åkt iväg med sina kompisar och deras husvagnar. I väntan på nästa vräkning.

Text: Maria Hagström

 

Tillbaka